Seuraava Lempäälän Runomaraton on 20-vuotisjuhlamaraton. Tarkemmin möhemmin.

Iiro Rantala, Runoja flyygelillä. Kuva Dayoung Lee.
Veera Tuomi, Mirkku Mattinen ja Kristiina Wallin, Pinnan alla. Kuva Henrietta Soininen.
Matti Nurminen. Kuva Heikki Hult

Kiitos kaikille mukana olleille. Ensi vuonna 20-vuotisrunomaraton.

 

Runon musiikki - musiikin runo

 

Toisen kerran historiassaan Lempäälän Runomaratonin paikka vaihtuu. Syynä on maratonin esiintyjän käyttöön tarvittava, vireessä oleva flyygeli. Miksi flyygelillä on merkitystä? Siksi, että esiintyjänä on muusikko, improvisaattori Iiro Rantala.

Lempäälän Runomaraton pidetään lauantaina 13.4.2019 Lempäälän Ehtookodossa (Nyk. Kotokampus) Katepalintie 9 alkaen klo 14.00. Maratonilla koetaan runotekstien ja flyygelin välinen vuorovaikutus - improvisaationa, jota Lempäälässä ei ole ennen koettu. Eikä tietojemme mukaan muuallakaan Pirkanmaalla, ei ehkä koko Suomessa. Runojen valinnasta Iiro Rantalan improvisoitavaksi vastaa Lempäälän Runo ja Sanataide ry:n Runoklinikka.

Runomaratonin esiintyjiksi haluavat voivat ilmoittautua yhdistyksen verkkosivujen kautta.

Runon musiikki - musiikkirunous kutsuu osallistumaan!

 

Runoja flyygelillä

Muusikko Iiro Emil Rantala on suomalainen pianisti ja säveltäjä. Hän on jazzyhtye Trio Töykeiden perustaja ja on säveltänyt muun muassa pianokonserton sekä musiikkia useisiin musikaaleihin. Rantala on myös juontanut televisio-ohjelmia.

Runomaratonilla Iiro improvisoi musiikin kahdessa eri sessiossa esitettyihin runoihin. Ensimmäisen jakson runot on valinnut Runo ja Sanataide ry:n Runoklinikka, joka myös esittää runot. Jokaisen runon Iiro improvisoi musiikiksi flyygelillä. Toisessa sessiossa on yleisöllä mahdollisuus pyytää sävellys omaan toiverunoon. Runon voi esittää tai lukea joko itse tai Runoklinikkalaiset voivat sen esittää.

 

Pinnan alla

Pinnan alla on runoja, improvisoituja äänimaisemia ja sävellettyä musiikkia yhdistävä teos, joka kuljettaa syvään ja syvän läpi. Se vie kuulijan metsän, meren, hiljaisuuden ja toivon kerroksellisiin rakenteisiin, joissa liikahtelevat hienovaraisesti valo, aika ja ajattomuus. Musiikki ja runot luovat tilallisuuksia, liikettä ja pysähtymisen suuntia.

Kristiina Wallin: runot

Mirkku Mattinen: sello

Veera Tuomi: saksofoni, sansula ja perkussiot

 

Paloheimon parissa

Lausuja, näytteljä Matti Nurminen tutustuttaa yleisön Oiva Paloheimon tuotantoon.

Kirjailija Oiva Paloheimo (1910 – 1973) asui perheineen Vesilahden pappilan pihapiirissä sijaitsevassa pirtti-luhtirakennuksessa vuosina 1946 – 1952. Hänen puolisonsa Sirkka-Liisa oli silloisen kirkkoherra Kalle Kahiluodon tytär ja lapsia oli kolme, poikaa ja kaksi tytärtä. Vesilahden vuosia pidetään Oiva Paloheimon kirjailijauran tuotteliaimpana aikana. Tuolloin syntyi paljon rakkausrunoja ja juhlaruno Vesilahden täyttäessä 600 vuotta. Huomattavin tuotanto syntyi pappilassa, Hakalan pirtissä ja Sakaselän saaressa.

 

Ympäristö, ilmasto ja kierrätys

Runoklinikka tuo esityksessään iholle ja ajatuksiin kestävän kehityksen, luonnon kiertokulun, kierrätyksen ja ilmastonmuutoksen. Ensin alkuun aiheeseen liittyvien runojen etsintä tuntui vaikealta, mutta yllätykseksi aiheeseen liittyviä tekstejä löytyy jo usean vuosikymmenen takaa.

 

  

Uutisia

Ei uutisia

 


Runon musiikki, musiikin runo

 

Alustava ohjelma

 

klo 14.00 Avaus

klo 14.10 Lempäälän kunnan tervehdys

klo 14.15 Iiro Rantala: Runoja flyygelillä

klo 15.00 Runokirjavinkkaus Sari Musakka

klo 15.30 Iiro Rantala: Runoja flyygelillä

klo 16.30 Runobingo

klo 17.00 Runoryhmä Runoklinikka

klo 18.00 Pinnan alla, runoa ja musiikkia. Kristiina Wallin: runot, Mirkku Mattinen: sello, Veera Tuomi: saksofoni, sansula ja perkussiot.

klo 18.30 Matti Nurminen: Paloheimon parissa

klo 19.00 Vapaa lava (vaikka eduskuntavaalien ehdokas runoille).

klo 20.00 Lempäälän Runo ja sanataide ry:n vuosikokous.